Big Supplements

5150 Pre-Workout Review

5150 Pre workout Review

Dit wordt de beste 5150 Pre-Workout Review, omdat wij in tegenstelling tot de meeste echt in gaan op de ingrediënten van de pre-workout. De 5150 Pre-Workout van Rich Piana is een van de bekendste pre-workouts ooit. Dit komt door de man achter het merk natuurlijk maar ook door het aantal stimulanten in de formule. Het is wel een van de zwaardere formules alleen is het wel zijn prijsje waard? Is de formule wel goed wetenschappelijk onderbouwd en zijn alle ingredienten wetenschappelijk gedoseerd ook? Onderstaand kunt u even een kijkje nemen bij de formule. Laten we beginnen met het meest opmerkelijke aan deze formule namelijk de Stim-Crazy Caffeine Complex.

5% Nutrition 5150 Legendary Series Wildberry (372 gr)-1

Stim-Crazy Cafeïne Complex 

De 5150 Pre-Workout van Rich Piana bevat maar liefst 7 verschillende ingrediënten met  cafeïne inclusief echte cafeïne zelf. Hiermee heeft het een met 1 scoop al de maximaal aangeraden dosis van 400 mg cafeïne per dag. Natuurlijk is ook de extreme hoeveelheid aan cafeïne een groot voordeel van deze pre-workout. Toch is dat ook direct een nadeel van de 5150 Legendary Series: het maakt deze pre workout minder toegankelijk voor sporters met minder ervaring. Ook wanneer je overgevoelig bent voor cafeïne is de 5150 pre-workout absoluut geen aanrader. 

Buiten de overdosis aan cafeïne die je met 1 scoop al binnen krijgt, zijn de 6 andere stimulatie ingrediënten niet genoeg wetenschappelijk onderbouwd. Onze experts volgen alle relevantie studies over Pre-workout ingrediënten via het internationaal geaccepteerd platform hiervoor namelijk: PubMed.  

 Cacao-alkaloïden extract

Extract van Cacao Alkaloïden of terwijl Theobromine zit in chocolade en zou ook de aders kunnen verwijden zoals L-Citrulline. Het ingrediënt Theobromine is de reden dat chocolade giftig is voor honden en katten, Het wordt door sommigen gezien als een milde vorm van cafeïne zonder eventuele bijwerkingen van een overdosis cafeïne. Er zijn nauwelijks studies te vinden die onderbouwen dat dit een goed pre-workout ingrediënt zou zijn en dat het deze claims waar zou kunnen maken. Wel zijn er onderzoeken die aangeven dat geen vergelijkbare effecten met cafeïne zijn gevonden. Hierom kan gesteld worden dat Theobromine een onnodig ingrediënt is en dat het puur dient om een indrukwekkende label te portretteren.

Dicafeïne Malaat

Dicafeïnemalaat bestaat uit ongeveer 75% cafeïne en 25% L-malaat. Het ingrediënt zou minder zorgen voor een cafeïne crash in tegenstelling tot reguliere cafeïne. Gezien het misbruik van L-Malaat in combinatie met L-Citrulline ben ik geen fan van dit ingrediënt en er is ook niet echt overtuigend onderzoek te vinden dat dit iets beters of anders zou zijn dan cafeïne. Dit ingrediënt lijkt ook een klassiek geval van labelversiering te zijn.

Groene thee-extract

Groene thee wordt meer gebruikt als hulpmiddel bij het afvallen dan als een energiebooster. Er zit ook wat cafeïne in groene thee en dit zal wat invloed kunnen hebben als extra stimulant, maar er is geen reden om te denken dat dit beter zou zijn dan reguliere cafeïne.

Yerba Mate Extract

Yerba mate extract zou niet echt aantoonbare voordelen hebben in een Pre-workout volgens de beschikbare onderzoeken. Er zit ook wat Theobromine en Cafeïne in verpakt in dit ingrediënt.

Guarana Zaad extract

Ook hier zit wat Theobromine en Cafeïne in verpakt maar het heeft verder geen opmerkelijke punten, of onderbouwende wetenschappelijke literatuur dat het beter of anders zou zijn dan ‘normale’ cafeïne.

Groene Koffie Extract

Buiten dat hier cafeïne in zit is het ook niet een speciaal ingrediënt op zichzelf. Het is letterlijk een beetje cafeïne verpakt in een ander ingrediënt om het er indrukwekkender/anders uit te laten zien. Wederom een minder ingrediënt in deze 5150 Pre-Workout Review

Conclusie 

Buiten cafeïne zijn dit niet echt ingrediënten met solide wetenschappelijke onderbouwing. Het is letterlijk cafeïne verdeeld over een aantal ingrediënten waardoor er een langere,  en meer indrukwekkende reeks ontstaat om de consument te overtuigen dat het een soort speciale magische combinatie zou zijn. Als je 1 scoop zou nemen zou je toch wel een enorme kick krijgen, want met alle cafeïne bij elkaar opgeteld kom je op een zeer sterke dosis van 400 mg cafeïne. Dit in combinatie met het placebo effect van het indrukwekkende label, en daarbij nog opgeteld de hype rondom Rich Piana, heeft er voor gezorgd dat de 5150 zo populair is geworden.

Ingrediënten 5150 pre-workout review

Buiten de mix van cafeïne gerelateerde ingrediënten bevat de pre-workout ook andere ingrediënten waarvan er wel gezegd kan worden dat deze hun tijd vooruit waren en anderen die ook net zo goed niet erin hoefden volgens ons. Laten we een voor een de verdere ingrediënten afgaan.
 

Vitamines B3 en B12

Iedereen die wat kennis heeft van Pre-Workouts, weet deze ingrediënten wel te mijden. Wij hebben het natuurlijk over onnodig misplaatste vitamines die ook nog eens super hard zijn over gedoseerd. Het is vooral label versiering en een overdosis van 40000% van je dagelijkse benodigde hoeveelheid aan vitamine B12 kan gewoon niet gezond zijn. Het is genoeg B12 voor 400 mensen in maar 1 serving van B12. Geen goed begin van de formule vinden wij. 

L-citrulline (4 gram)

Het is wek een compliment waard dat er geen versneden L-citrulline malaat in zit maar pure L-Citrulline. Dit ingrediënt is een van de meest onderzochte pre-workout ingrediënten met vele aanwijzingen dat het zou zorgen voor de welbekende “pomp” door het openzetten van de aderen. Hierdoor krijg je binnen 30 minuten na inname een;

 • Betere bloedsomloop naar de spieren
 • Beter spierherstel
 • Betere Performance in de gym

Beta-Alanine (2,5 gram)

Beta-alanine is het bekende ingrediënt van de beruchte pre-workout Tintelingen. Vanaf ongeveer 1600 mg zou je deze tintelingen moeten ervaren dus daarmee is 2,5 gram een prima dosis.

Buiten deze tintelingen heeft dit ingrediënt ook andere potentiële voordelen zoals een beter uithoudingsvermogen, vooral bij cardiovasculaire oefeningen. Voor de extra voordelen moet je het wel dagelijks nemen gedurende een paar weken om zo een verzadigingsniveau van 179 gram Beta-Alanine te bereiken. Gezien een pre-workout veelal niet dagelijks wordt genomen kun je het hiervoor beter apart bijnemen als je deze extra voordelen wenst te behalen.

Het verschilt per persoon of dit in een pre workout hoort want het ligt echt aan of je de tintelingen motiverend vindt, of dat je je er juist kapot aan ergert. In het laatste geval kan je beter een pre-workout zonder Beta-alanine nemen. Wij van Big Supplements vinden het een top ingrediënt en het is voor ons juist kenmerkend voor een Pre-workout.

Taurine (2 gram)

L-Taurine kan volgens enkele onderzoeken voordelen bieden voor krachttraining direct na inname. Het wordt geassocieerd met een verbeterde spiercontractie, verminderde spiervermoeidheid en een betere vochtbalans in de spiercellen. Deze effecten kunnen helpen bij het vergroten van de trainingsintensiteit en het verminderen van de spierafbraak.  Doseringen van 1-6 gram lijken de “sweet spot” te zijn bij dit ingrediënt dus met 2 gram zit je zeker in de juiste range. Bij dit ingrediënt is het (nog)  niet wetenschappelijk onderbouwd dat een dosering van 6 gram beter zou zijn dan 2 gram.

N-Acetyl Tyrosine

Tyrosine was een goed ingrediënt geweest. N-Acetyl Tyrosine of terwijl NAT is een vorm van Tyrosine die volgens vele bronnen niet goed opneembaar is en daardoor ook niet dezelfde voordelen heeft als reguliere Tyrosine. In onderstaande grafiek wordt NAT toegediend en is te zien dat de L-Tyrosine gehaltes in het lichaam niet tot nauwelijks stijgen. 

Arterial concentrations of N-Acetyl-L-Tyrosine (NAT) and Tyrosine (Tyr) during intravenous infusion of NAT.

Daarom gaan we ook verder niet in op de dosering hiervan, omdat de literatuur duidelijk negatief is over dit ingrediënt. 

Choline Bitartraat

Het supplementeren met choline bitartraat zou weinig tot geen effect hebben op het geheugen en de hersencapaciteit en al helemaal geen directe effecten Te veel choline kan resulteren in een lage bloeddruk en een onaangename lichaamsgeur. Ook zijn de claims over choline niet in verband tot een workout maar gaan ze meer over de cognitieve functies en zelfs deze potentiële voordelen zijn niet genoeg bewezen.  

Het staat 2x in de ingrediëntenlijst met 2 verschillende doseringen wat wel een beetje vreemd is. Wij hebben beide bij elkaar opgeteld dus we gaan uit van 695 mg Choline Bitartraat. Er is geen overtuigend wetenschappelijk onderzoek te vinden over Choline Bitartraat in relatie tot een Pre-Workout.

Conclusie

Vitamines en Choline en de Stim crazy cafeine complex zijn simpel overbodige ingrediënten. N-Acetyl Tyrosine is ook verdwaald in deze formule beland en hoort thuis in de prullenbak. L-Citrulline is een werkend pomp ingredient en ook nog goed gedoseerd voor de verandering en niet gemixt met l-Malaat als vies trucje. Met een optimale dosis van 10 gram is er wel ruimte voor verbetering aangezien er maar 4 gram in zit. Beta Alanine is goed gedoseerd voor de gene die er van kunnen genieten. Als je de tintelingen niks vindt dan is deze pre misschien niet voor jou., Taurine kan ook acute voordelen hebben en is goed gedoseerd. 

Wat is dan wel een goede pre-workout?

Nou gaan wij van Big Supplements natuurlijk zeggen dat onze pre-workout de beste is maar het grappige hieraan is, het is ook waar! Wij gaan het niet alleen zeggen maar we gaan het ook even bewijzen met onze formule vergelijking in onderstaande tabel. 

Bomba vs 5150

Per element gaan we er even kort door heen. Alle ingrediënten die volgens onze bevindingen uit alle PubMed onderzoeken in een pre workout horen zijn langs de zijkant gehouden in deze 5150 Pre-Workout review.

Om te beginnen kan over L-citrulline gezegd worden dat 10 gram een ideale dosis is. Dit zit in een volle serving Bomba Pre workout. Daarbuiten wordt een dosis van Beta-Alanine tussen de 1,5 en 6 gram als een redelijke dosis gezien dus in dat opzicht slagen beide pre-workouts. De doseringen van dit ingrediënt heeft meer met persoonlijke voorkeuren en tolerantie van Beta-alanine te maken. L-Taurine is precies hetzelfde gedoseerd dus hier hoeven we geen onderscheid te maken. L-Tyrosine zit in 5150 helemaal niet en zij hebben er voor gekozen om het ineffectieve N-acetyl L-tyrosine toe te passen. Hierom verslaat onze pre-workout ook de 5150. Cafeïne doseringen zijn ook persoonsgebonden en 400 mg is toch wel aan de hoge kant. Je kunt dus ook halve doseringen nemen van de pre-workouts maar dan kom je bij de 5150 wel zwaar te kort op de andere ingrediënten. In dat opzicht verslaat onze pre-workout deze pre-workout ook.

Bomba heeft ook een goedkopere prijs per serving, en sterker nog als u 1 scoop zou nemen van Bomba i.p.v. de volle 2 scoops. zit je nog steeds op goede waarden en dan kom je zelfs op minder als de helft aan kosten per scoop voor Bomba. Ten slotte zitten er ook nog eens 10 ingrediënten in de 5150 die, zoals je in de blog al hebt kunnen lezen, niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Wil jij een Pre-Workout met actieve ingrediënten die ook nog eens goed gedoseerd zijn? Dat is zeker niet onmogelijk en wij van Big Supplements hebben dit mogelijk gemaakt met de Bomba Pre-Workout.

Mocht je nog meer duidelijkheid willen of kijk je gewoon liever naar een filmpje? Dan kun je hier een videoreview bekijken:

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare
Winkelwagen sluit